söndag 7 mars 2010

2006 Domaine La Pousse d'Or Volnay 1er Cru En Caillerets


Mamma erkänner, hon var nära att bli kvar i Volnay den där hösten 1993. Maken till vacker by hade hon aldrig sett, och vilka extraordinära viner man gjorde där. Och innehöll historien inte något om drömmen att traska runt i gummistövlar med en stilig fransk vinbonde under armen? Naturligtvis återfick hon förnuftet och insåg allt det där med borta bra och hemma lite bättre. Tur är väl det, även om det idag är ett svindlande halmstrå att drömma vidare på för en vinintresserad son. Och visst, nog får hon allt något drömskt i blicken då hon läser på etiketten...


En Caillerets är i glaset vackert rubinrött med hög transparens och vattnig kant. Doften har en härlig pinositet med tall både i form av ved och barr, pepparkakskryddor med kryddnejlikor i främsta led, en svagt parfymerad handcrème och en vildvuxen hallonbuske. Underbart att sitta och sniffa på under tiden oxruladerna puttrar färdigt!

Präglad av årgången gissar vi, har smaken en givmild bärighet som fyller ut hyggligt jämsides den avrundade syran. En liten örtighet hittar man och avslutet är långt och rackarns nästan krämigt. Ord som oklanderligt gör invändningarna få, det är helt enkelt en härlig om än inte spektakulär munkänsla, i ett ganska öppet drickfönster skall tilläggas. Enkelt att tycka om alltså, och det gör samtliga runt bordet. Huruvida vinet representerar Volnay ska vi nog inte uttala oss om, däremot konstateras att det är den klart godaste nollsexan från Bourgogne vi druckit.


1 kommentar:

  1. En insiktsfull anmärkning. Men en norrländsk skärgårdskryssare är trygg och bra. Dock smakade Volnays röda guld både gott och en smula nostalgiskt.

    SvaraRadera