söndag 9 maj 2010

2006 Castello di Brolio


Så anlände den äntligen, Barone Ricasolis flaggskepp, i ny prisad årgång. Med den så fina Castello di Fonterutoli i färskt minne och de goda erfarenheterna av tidig konsumtion ser vi ingen anledning att hålla på korkskruven.


2006 Castello di Brolio består av 80% Sangiovese, 10% Merlot och 10% Cabernet sauvignon, som efter 19 dagars skalmaceration får tillbringa först 18 månader på barriquer, varav två tredjedelar nya.

I doften råder inga tveksamheter, pop ’n’ pour till trots. Det är klassiska markörer som plommon, kaffe och tobak, med en italiensk körsbärstvist. En dust av mint hittar man också samt mörka och salta drag av lakrits. Vilken lyx det är att få sitta och sniffa på ett sådant här vin…

Visst smakar vi också och nu blir det om möjligt än mer klassiskt. Kanske ledde doften in oss på ett spår, men nog känns bordeaux-vibbarna påtagliga – i textur, den snygga fatbehandlingen och de rejäla tanninerna. Anslaget, mittenpartiet och avslutet är alla trimmade och packade med extraherad frukt, och syrorna följer upp i den fina längden. Fasligt gott att dricka nu, och lovande framtidsutsikter om man vill spara några år i källaren.


Det var länge sedan vi drack en så god Chianti Classico och som ni säkert redan tolkat in är detta något snäpp bättre än Castello di Fonterutoli. Framförallt är det de bättre integrerade faten vi tycker fäller det sista avgörandet. Vi provar säkert ytterligare en halvflaska inom kort, sedan lägger vi förväntansfullt ner några större varianter i källaren.Ps. Kvantiteterna är goda så känn ingen brådska. Vill man dessutom dricka äldre årgångar av Castello di Brolio tillhandahåller SB en hyfsad vertikal. Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar