söndag 9 maj 2010

2007 Josmeyer Riesling Les Pierrets


Josmeyers små sparvar kommer från 35-åriga stockar i vingårdarna Wintzenheim, Turckheim och Wettolsheim. En varm vår och en ganska blöt sommar resulterade i mogna druvor och skörd redan i slutet av augusti - rekordtidigt för firman som grundades 1854.


2007 Les Pierrets bjuder på en härlig, lite fet rieslingdoft. Mandariner, inklusive de bittra skalen, päron, persikor och ett stort lass vått grus. Lite av den steniga mineraliteten har redan förvandlats till petroleum och cykelslangar i den vidöppna doften som inte visar några tendenser till ungdomlig blygsamhet.

Den första som slår en i smaken är fruktsötman. 6 gram i teorin, men i praktiken är distansen från det halvtorra inte lika tydlig. Stort och fylligt är ledorden Syrorna är mjuka och välintegrerade, men hade gärna fått vara lite högre och stöttat upp den viskösa kroppen. Avslutet håller bra längd med hjälp av den mogna frukten och är nästan krämig i sin textur. Och, som punkt i smakupplevelsen den beska knorren, ett alltid välkommet inslag i alsaceriesling. Till den vita sparrisen fungerade vinet utomordentligt.


Så, visst uppskattar vi den mjuka, mineralstinna och viskösa känslan i det här vinet, men vi blir ändå inte helt sålda. Vi hade nog önskat, eller åtminstone väntat oss, en lite vassare egg och stramare kostym. Lite mer av det krispiga och klingande helt enkelt. Vi nöjer oss med detta smakprov och skippar nog också 2007 Le Kottabé som tydligen ska vara mer fruktdrivet och med mindre mineralkaraktär.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar