tisdag 1 juni 2010

Bordeaux 2007



Idag börjar Systembolaget pytsa ut 2007 års viner från Bordeaux. Lanseringen sker i hela fyra omgångar där kommande datum utöver dagens lilla dos är 2 augusti, 1 september samt 15 oktober. För en tid sedan bjud Munskänkarna generöst in till en chans att i lugn och ro prova sig igenom delar av sortimentet. Vi får berättat för oss att 2007 var en tämligen besvärlig årgång för regionen. Växtsäsongen började förvisso lovande med en utomordentlig vår. Sommaren däremot präglades av ihållande regn och hade det inte varit för två veckor av strålande sol precis innan skörd hade nog årgången varit dömd. Nu räddades livhanken en aning och framförallt Merlotdruvan hann mogna till innan skörd.

Nyttigt för erfarenheten och härdande för gommen skulle provningen visa sig bli, och noteringarna korta men koncisa. Jag har valt att publicera poängbedömningar, vilka verkligen inte skall ses som något annat än mitt sätt att rangordna upplevelserna.



Ch Carbonnieux blanc (Pessac-Léognan) har en lite endimensionell måhända, men sådär lagom fruktig, kryddig och blommig doft. Smaken är inte lika lagom – utanpåliggande syror, bristande balans och avsaknad av struktur. (84)
Ch de Fieuzal blanc (Pessac-Léognan) har en frisk, mintig doft av fläder och nässlor. Smaken är sötfruktig men läskande, får en stabil ryggrad av strukturen och bjuder på en kryddig knorr i avslutet. (87)

Ch Chantegrive blanc (Graves) har samma druvsammansättning som de Fieuzal, men är tydligt fruktigare och i viss mån mer infriande i doften med hårda päron och några blad från nässlorna. Smaken är något kraftigare med en lite vidare kostym. Någon har dock slarvat med sömmarna och det hela upplevs lite flaxigt. (85)


Ch Montrose (Saint-Estèphe) lämnar en lyxig doft av stall, kaffe, svarta vinbär och fat. Smaken är i dagsläget lite blyg med stram och lätt kropp. Strukturen talar dock för framtiden. (89)

Ch d'Armailhac (Pauillac) är renare på nosen, med en frisk förnimmelse av cassis och choklad samt några stjälkiga toner längst där bak. Smaken är allt som allt balanserad, avrundad och elegant med lite rostade tendenser. Enda minuset är det något fadda mittpartiet. Gott! (88)

Ch Beychevelle (Saint-Julien) har en ganska bjussig doft av svett, stall och kaffe. Tonen är lite rödbärig även om man naturligtvis hittar de svarta vinbären. Smaken inleder kraftfullt men dör dessvärre ut i ett kort slut. Hyfsad balans däremellan dock med en noterbart trevlig sötfruktig kärna. (87)

Ch Gruaud-Larose (Saint-Julien) har en härligt sötfruktig doft av röda bär som åkt några varv i kaffekvarnen. Balanserad och avrundad munkänsla med ett uns av kryddighet i lättdrucken stil. Ett gott vin. (88)

Ch Cantenac-Brown (Margaux) bjuder på tunna skivor grön paprika, jord och nypon. Smaken följer spåret med en tämligen kraftig, jordig och rund känsla som tyvärr slutar lite kort. Bra, men inte riktigt min kopp. (88)

Ch La Tour Carnet (Haut-Médoc) är mindre bärorienterad i doften med större dos av kärv grönhet. Smaken är stram med en lite irriterande lätt kropp. Utspädd frukt drar ner betyget ytterligare. (85)

Ch Malartic Lagraviere (Pessac-Léognan) har en intressant doft av jord, rostat bröd, grillat kött och tomater med kvistarna kvar. Munkänslan är ungdomlig med påtagliga syror och tanniner. Trots mellanstor kropp lyckas inte mittpartiet fyllas ut. Ganska intetsägande idag. (87)

Ch La Pointe (Pomerol) leder oss rakt ner i segelbåten med den omisskännliga doften av teak och pulverkaffe. Plommon noterar vi också i den blyga och lite uttorkade doften. Smaken blir lite av en besvikelse. Den saknar struktur, kropp och ett anständigt avslut och omdömet landar i ointressant. (85)




Ch Petit-Village (Pomerol) är insmickrande i nosen med plommon kaffebönor och positiv mängd gröna toner. Smaken är korrekt med godkänd andel frukt, balans och längd i avslutet. Ett litet minus för små hål i strukturen, men ett plus för trevlig drickbarhet. (88)

Ch Beau-Séjour Bécot (Saint-Emilion) har en härlig mix av röda bär, plommon och cassis i doften, med en proffsigt rostad nyans. Smaken är medeltät men falnar något efter mittpartiet. Känslan är dock väl sammansatt och strukturen talar för en fin framtid. (89)



Ch Clinet (Pomerol) har en doft svår att värja sig ifrån. Plommon, malet kaffe och mörk choklad i lyxförpackning. Smaken är fyllig och välbalanserad och har alla delar på sin plats. Nog märks det att Michel Rolland vägleder i detta moderna, välextraherade och fullt tillgängliga vin. Finfint idag, men gynnas säkert av tid på rygg. (91)

Ch Canon (Saint-Emilion) har en enkel men fin doft av plommon och valrhona. Smaken är lite svajig, med å ena sidan varm frukt som möts up av fina syror, å andra sidan utspädd kropp och vek personlighet. Helt okej, men ingen upplevelse som består. (87)

Ch Figeac (Saint-Emilion) höjer ribban något med en elegant men komplex doft. Härligt söta bär och snyggt rostade toner. Smaken är fyllig med bra balans, stabil struktur och bra längd i avslutet. Ibland tycks vinet svaja till, men överlag bjuds det på en habil show. (90)

Ch Conseillante (Pomerol) doftar fruktkaka, med kaffe i bryggaren. Plommon och annan torkad frukt samt en lagom dust av grön kärvhet. Smaken står för provningens balansnummer, bravo! Tydlig struktur, läskande syror och bra tryck i frukten. Redan tillgängligt och lovande framtid. Så gott. (92+)




På grund av sin tidigare mognad klarade sig som sagt Merlotdruvan bättre än Cabernetsystrarna detta år, vilket tydligt visar sig med gröna och stjälkiga drag i många av vinerna från den vänstra stranden. En annan genomgående notering är dessvärre korta avslut och en fadd och utspädd känsla i flera av vinerna, men även på denna punkt tycks Merlotdominerande viner mindre drabbade. Någon lång framtid förväntas nog generellt inte den här årgången besitta, 5-10 år beroende på druvsammansättningen gissade importören. Efter en snabb titt i provningsnoteringarna och sedan på aktuell prislista verkar det dock inte bli så många drickfönster man behöver oroa sig för, tyvärr.


1 kommentar:

  1. Den enes bröd den andres död, sa Rhonebönderna om årgången.fin sammanställning! E

    SvaraRadera