lördag 4 juli 2009

Semester!


Nedräkningen är över, välkommen ljuva ledighet! C bjuder på grillning och bubblor från André Clouèt att att skåla in den blomstertid med. Senaste smakprovet blev tämligen hårt granskad, men ikväll får njutningen överrösta kritiken. Trevlig brödighet och bokna äpplen håller hungern i schakt i väntan på snabbmat à la högsommar – quinoasallad och snabbgrillad ryggbiff.2007 Domaine La Barroche Terroir är det första efterlängtade smakprovet från Julien Barrots nya årgång. 95% grenache från yngre rankor, vinifiering i betongtankar och lagring i gamla foudres.
Doften infriar förväntningarna. Här bjuds det på ung grenach av härlig valör. Massor av sötfrukt med hallon som främsta språkrör. Rör därtill ihop en smuldeg och grädda i 200 grader ca 20-25 minuter. Semesteryran spelar en kanske ett spratt, men här serveras det somrig efterrättspaj! Lakrisen och de sydfranska örterna finns också där om man letar i den röda sörjan.
I munnen är vinet krämigt mjukt. Massor av sötfrukt pushas på av de 15 procenten, men känslan är dock tillräckligt fräsch för att klara livhanken. Så pass balanserat och mjukt i avslutet att vinet är njutbart redan idag. Det sista glaset var dock det klart godaste och med tiden lär förhoppningsvis sötfrukten backa något till förmån för mer finlemmad elegans. Befintliga flaskor kan dock avnjutas i sommar med gott samvete, nya flaskor lanseras nämligen på SB i November.

1 kommentar:

  1. Låter trevligare än att skrapa flagnande oljefärg faktiskt..Färska havskräftor och frisk, fräsch och fruktig Chablis har gett viss tröst.
    /E

    SvaraRadera