måndag 9 februari 2009

GAÖ blir munskänkar, del IIMed rookiekaxigheten som bortblåst ser vi fram emot veckan lektion med tema Alsace, Tyskland och en gnutta Champagne. För att undvika fullständigt myteri under den inledande lektionen serveras ett glas av André Clouèts standardskumpa som E har druckit förr och uppskattar men som P tycker saknar "något". På frågan om vad som saknas blir svaret "Chardonnay"..
Snabbspola framåt och vi ställer förväntansfulla upp sex glas och lämnar rummet för blindupphällning. När vi åter gör entre möts vi av en jästmineralig doft som fyller rummet och skrider till verket.

Vin 1
Oj, glömde jag att tömma det första glaset på vatten? Nej, det finns en subtil silverton med grönstick att hitta för den som letar. Doften bjuder på diskret (läs tunn) doft av tropisk frukt och schampoo. Smaken fortsätter på samma inslagna spår med snipiga syror som slutar i en mineralbitterhet som inte känns hel blanserad. Harmlöst men av mycket låg kvalitet. Riesling troligen.
Facit: 2007 Gräsö Riesling Classic

Ja, roligare kan man nog ha för 66:-...Förslagsvis som en delbetalning på en flaska Trimbach Riesling eller dylikt.

Vin 2
Blekt mässingsgul ton bjuds det i nästa glas. Med näsan i glaset hamnar vi direkt på Veloform där Anders står och talkar in cykelslangar! Bakom gummit och petroleumet finns det tropiska frukter och honung, men i lite för diskreta proportioner. Tyvärr hänger innerslangen med in i gommen också och tar sällskap med lite kärva syror som när de försvinner efterlämnar en inte helt angenäm spritighet. P vill ha det till en Pinot Gris från Alsace, E tycker att gummit säger Riesling men spritigheten känns främmande.

Facit: 2005 Dr Bürklin-Wolf Pechstein GC Riesling trocken

320:- säger du, hmm. En överraskning minst sagt även om vi förstås borde spikat Riesling på gummit, mineralerna och den tropiska frukten. Faller oss inte alls i smaken och lär inte hamna i påsarna framöver. Kanske kan 10-15 år på rygg nyansera bilden.Är detta en typisk Pfalz Riesling?

Vin 3
Mässingsgul färg även här men betydligt oljgare utseende. En diskret petroleum möter men försvinner ganska snart och byts ut mot färsk svamp, lite sous bois och en aning schampoo? Smaken är inte mycket att skriva hem om, tunna syror som dör ut snabbt. Vi vet att det inte är Riesling och misstänker att det rör sig om Alsace men där sätter våra begränsade erfarenheter av området stopp.

Facit: 2007 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve

Även detta blir något av en besvikelse som inte läggs vare sig i påse, källare eller på minnet.

Vin 4
Färgen, eller avsaknad därav, ger oss inte mycket ledtrådar här. Doften överraskar desto mer med en dominant ton av marsipan! Visst fnns där också lite tropiska frukter, men i denna uppställningen är detta inte myket till hjälp. Smaken bjuder på hyggliga syror och vinet utvecklas faktiskt lite i glaset vilket leder in oss på tankar om att detta kanske har lite kvalitet. Men kan detta vara riesling?

Facit: 2007 Biecher Riesling

Jodå, fransk riesling är det, i det lägre prissegmentet. Inte helt oävet men alldeles för opersonligt och roligare konkurrenter finns.

Vin 5
Här bjuds det guldgula viskösa gardiner i glaset! Ner med näsan och vi möts av härliga rieslingtoner med begynnande mognad! Petroleum förstås, men fint balanserad med akaciahonung, tropisk frukt och mineralig mossa. Efter en stund blir vi snoriga barn på nytt när vi får kamomillté med honung ur favoritmuggen. I munnen bjuds det på härligt långa syror som avslutas med en Werthers uppe i gommen, smask! Detta är riesling från och man får nog pynta upp både två och tre hunkor för den, osäkert om det är Tyskland eller Frankrike.

Facit: 2004 Furstentum Riesling Grand Cru

Mycket trevlig bekantskap, och priset på 249:- känns helt rimligt! Sitter som en smäck redan nu eller läggs på hyllan för den som inte syraknarkar. En av kvällens favoriter!

Vin 6

Generöst guldgul färg i det sista glaset. När näsan kommer i närheten så börjar vi undra var i glaset de gömt de dieseloljemarinerade aprikoserna..Visst hittar vi också lychee och en rejäl skvätt billigt schampoo. Visa av förra veckans erfarenhet drar vi oss nästan för att smaka men när vi gör det så bekräftas både att visst är det Gewurtz och nej, det här tycker ingen av oss om. Korta syror, bittert och schampoo även i munnen. Kan säkert vara en bra producent men det kan ingen av oss avgöra.

Facit: 2005 Herrenweg de Turckheim domaine Zind Humbrecht

Visst var det en bra producent, som vi hört mycket gott om men det är helt enkelt inte vår påse. Den höga serveringstempen hjälpte troligen inte men bevisbördan mot gewutzen börjar bli tung.

Bonusvin
Hmm, kraftigt grönstick i detta glas och ganska trögflytande. Doften är lite tunn men omisskännligt riesling och den är nog ganska högt klassad i det gamla tyska systemet. I munnen bjuds vi på godislika syror med tropiska inslag som går över mot äpple. Riktigt gott! Detta måste vara en auslese av ganska hög kvalitet och den är förhållandevis ung.

Facit: 2006 Forster Ungeheuer Riesling Auslese, Reichsrat von Buhl

Skönt att spika denna och ett mycket trevligt vin! Flaskor finns kvar i alla vinkällarbutikerna och komme att pryda sin plats på bersåbordet i sommar. När kommer 2007?


Stort tack till Ulrika Söderkvist och våra medstudenter för en trevlig provning!

/E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar