måndag 14 december 2009

NV De Venoge Blanc de Noirs


Huset de Venoge grundades av schweizaren Marc-Henri de Venoge i Mareuil-sur-Ay 1837. Mest känd har man blivit för huscuvéen Cordon Bleu som enligt uppgift skall vara en trevlig standardskumpa. Ikväll är det dock en av specialcuvéerna som vankas i glaset, nämligen husets Blanc de noirs, som består av 80% PN och 20% PM. Precis som alla husets viner görs även detta på inköpta druvor från hela distriktet.
Ur glaset bjuds jäsande surdeg, kartiga äpplen, omogna hallon och gott om rått kött. I munnen är det första och helt dominerande draget en intensiv, fruktköttig, sötma. Något förvånad famlas det efter flaskan och eventuella sec noteringar men visst är detta brut vilket också känns när frukten klingar av och går mot ett syrligt och mineralfyllt slut. Här finns också en grön rotfruktston som jag ibland hittar i Champagne och upplever en liten hatkärlek till. Som sällskapsskumpa är det lite för kraftigt för min gom, bra mycket mer så än till exempel Andre Clouets eller Maillys motsvarigheter. Till mat är det däremot förträffligt! Först till en parmesandrypande färskpasta med nötter och senare till vältempererade bitar av Comté och Gruyere. En kul skumpa i en annorlunda stil som jag helt klart uppskattar. (88)
/Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar