onsdag 20 januari 2010

1996 Duval-Leroy Fleur de Champagne


Få champagner från 1996 har nog druckits av så många svenskar de senaste åren. Genom inte mindre än tre lanseringar som nyhet har huset Duval-Leroys blommiga skapelse nått ut i folkhemmet och av rapporterna att döma, skänkt mycket glädje. Jag provar för första gången under en hel kväll, först med familjen och till slut uppkrupen i fåtöljen.
Åldern visar sig genom en vacker färg någonstans mellan mässing och guld. Kompakt, men inte knappnålsstor, mousse blir grädde på moset. Urtypiska toner av lite sur brioche, mogna röda äpplen och nötter eller bittermandel. Fina höga syror, som det sig bör, och en skön munkänsla. Möjligen är dosagen en gnutta för hög, men detta kan också vara inslag av mognande pinot. Inget knivskarpt fokus men gott och välgjort. För mig hamnar detta lite mellan stolarna, den skarpa och precisa ungdomen är borta men åldern höst har ännu inte tagit vid och därför saknar jag lite av mognadstoner och rondör eller pondus. Receptet för den som har liknande känslor som mig inför Champagne blir således att lagra ytterligare, fem år skall inte vara någon omöjlighet. Således blir även slutbetyget någonstans mellan mässing och guld. (91)
/Erik

2 kommentarer:

  1. Jag tycker den bara är rent guld :)

    Håller helt med om analysen att den inte är i en ungdomlig fas men inte heller fullmogen. Om man serverar den någon grad varmare kommer den "drink beautifully" i många år framöver!

    SvaraRadera
  2. Den är absolut riktigt bra, men ibland så är man lite fiende med förväntningarna..Sen så håller jag absolut med om temperaturen och tid i öppen flaska, från att ha varit lite "apertifig" vid öppnandet så var den riktigt vinös och härlig i sista glaset ett antal timmar senare.

    SvaraRadera