torsdag 21 januari 2010

2007 Ridge GeyservilleDet är första gången vi dricker Geyserville, eller Ridge för den delen, och förväntningarna är högt satta. Teoretiskt blir man lätt övertygad genom bilden av massiv kalifornisk frukt behandlad med fransk filosofi. Resultatet borde bli generositet i balans och fruktdrivet med elegans. Med andra ord formgjutet för våra smaklökar - i teorin som sagt. Med kycklingburgare testar vi tesen i praktiken. Bröstfileerna lindas med bacon, stekytan adderas i pannan och rätt innertemperatur nås i ugnen. Knaperstekt polenta får agera bröd och ugnsrostad paprika samt gelésötad rödvinssås räcker som tillbehör.


2007 Ridge Geyserville är vackert skimrande i glaset. Doften håller det förväntade spåret med välpackad frukt och. Den alltid trevliga kombinationen av jordgubbar, hallon och sötlakrits framträder tydligast. I bakgrunden hittar vi även läder och RX-lim som med de milda fattonerna gör vinet trevligt att sitta och sniffa på.


From the front to tha back, people jump to tha track! Frukten är massiv, fyller munnen och stannar kvar långt in på efterfesten. Fast det är balansen i vinet som lyfter händerna mot taket. Det här är fenomenalt! Närmast leds tanken till blåbärssoppa, elegant och fatlagrad sådan, för känslan är ändå långt ifrån varianten i Mångsbodarna. Så många soltimmar som komprimerats ned i detta glas, utan att innehållet känns varken sötsliskigt eller platt. Intrycket är snarare svalt och vinet klarar dessutom resan mot rumstemperatur utan att förlora dessa karaktärsdrag.


Okej, 2010 har just börjat och den här flaskan är såklart fortfarande i sin ungdom. Balanserat, ungfruktigt och alldeles alldeles underbar idag, men de som vet säger att 5-6 års väntan ger stor utdelning. Då hittar vi också kanske mer av den harmoni som i viss mån saknas i dagsläget. I övrigt kan vi bara gissa. Vad lagrar man egentligen fram hos Zinfandel?ps. Frankofilen bjuder på såväl smakprov som virtuellt besök med ypperligt läsvärde. ds

5 kommentarer:

 1. drack en 02:a förra vecka och den var så sjukt god, skulle lätt betalat det dubbla för den flaskan.

  SvaraRadera
 2. Precis vad man vill höra!
  Åtta år är som sagt en ålder jag hört ska ge god utdelning hos Geyserville. Berätta hemskt gärna i vilken riktning utvecklingen gick.

  SvaraRadera
 3. Yo, visst är det urskönt vin? 2007 verkar vara da shit inte bara i södra rhônedalen. Skönt för plånboken att allt jag smakat från Bordeaux i denna årgång varit riktigt trist ;-)

  SvaraRadera
 4. True dat! Känner på mig att 2007 kan bli årgången som får mig att seriöst börja ta del av vad Kalifornien har att erbjuda. Och att lugnt låta bli Bordeaux...

  SvaraRadera
 5. Det här inspirerar till att ta upp en av mina sista 2001'or.

  SvaraRadera