tisdag 6 oktober 2009

2007 Domaine La Barroche Signature


Oktobersläppet passerade oss utan större ceremoni, och det känns som att amatörerna i väst istället fäster blickarna på den andra dagen i november som hägrar med namnkunniga nyheter. Bland annat pytsar Bristly ut mer av Julien Barrots hantverk, vilket lockar oss till ytterliggare en förhandstitt. Terroir välkomnade sommaren i juni och nu har det alltså blivit dags för Cuvée Signature. Här plockas Grenache, Mourvedre, Syrah och Cinsault (66/15/13/6) från separata lägen, och vinifieras också individuellt. Mourvedren lagrades i gamla barriquer och övriga druvor på foudres.
Umpf, den inledande doften bjuder på bra tryck av körsbär och signifikativa hallon. En liten örtighet och rester av sommarens grillkol fyller på, och efter hand även granbark och salmiak. Ett rubustare men svalare intryck än Terroir, helt i linje med innehållsförteckningen kan tänkas.
I munnen handlar det till stor del om välpaketerad frukt - enormt generös, men med välskräddad hållning och läskande finish. Inget fel på doftupplevelserna, men det är i de njutbara klunkarna som vinet vinner mark. Detta är helt enkelt så rackarns gott i vad man lätt tror är dess enkelhet. I själva verket handlar det nog mer om väl passande pusselbitar av stagande syror, ljuva tanniner och smaskig frukt.

Vi försöker utan framgång att hitta anledningar till lagring. Harmoni? Komplexitet? Äsch! 2007-charmen förför oss utan invändningar och vinet har som sagt en förvånansvärd balans för den ringa åldern. Det är bara att dra korken och njuta, så praktiskt!

2 kommentarer:

  1. Det stavas ytterligare.
    Inte ytterliggare.
    En ytterliggare är en människa som inte har något hem (mera vanligt är benämningen uteliggare). En sån har inte råd med dyra Rhôneviner och läser inte den här bloggen.

    SvaraRadera
  2. Bra sagt! Skärpning Peer, din ytterliggare.

    SvaraRadera