måndag 4 januari 2010

Frostnupet bubbel

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken

När julens stök var som värst, och kölden som hårdast, var det lätt att glömma bort sina kära viner för en stund. När tanken väl slår en att ett par veckor av köld kanske ändå sätter sina spår i en oisolerad källare så är arbetsbördan inte av det slaget att den tillåter den sju mil långa resan till Tjörn för att kontrollera de vilande buteljerna. När helgen slutligen kommer och resan företas så är det med en gnagande oro i kroppen över en vinkällare som knappast väcker några avundsjuka suckar hos ens "Cellartrack buddies", men som heller inte låter sig ersättas i brådrasket på en snart föräldraledig doktorandlön.
-0,4C lyder den obarmhärtiga domen. Visst kunde det varit värre, men det kunde definitivt varit bättre. Ett av de stackars flasklika frostmobarnen får, väl inbäddad i en filt, följa med hem igen medan de övriga syskonen får tillbringa återstoden av den långa vintern i ett uppvärmt badrum. Tillbaka i civilisationen inleds ett intensivt googlande efter "freezing" och "wine". Generella slutsatser tycks vara att; a) all mognadsprocess upphör vid dessa temperaturer, b) hos vita viner kan kristaller falla ut (inga spår fanns av detta i de transparenta flaskor jag har) och c) vin fryser vid ungefär halva alkoholhalten i grader celsius. Moselrieslingen kring 7% borde alltså teoretiskt ligga värst till. Sett till värde domineras källaren av Champagne, och rent intuitivt känns det som att bubblorna borde ta en del stryk av dylik behandling. Alltså är det en flaska bubbel som får sätta livet till då det empiriskt skall undersökas hur viner klarar frostgrader.
Heidsieck & Co Brut Monopole Blue Top köptes på SB och har fått ungefär ett års lagring i källaren plus ytterligare tid i butik så det var den sista flaskan av ett utgående parti. Dock finns den fortfarande att köpa i många butiker. Vinet utgörs av 70% PN, 20% CH och 10% PM. När grimman lossas och korken vrids dras en första lättnadens suck av det behagliga uppåttrycket. Ytterligare en när vinet hälls upp i all sin vackra mässingsfärg och vackra mousse. Doften bjuder på idel klassiska toner av brioche, gula blommor och citrusmarmelad. I munnen bjuds på en begynnande mognad, höga men väl integrerade syror och en härlig pinotfrukt. Yes! Om detta är frostskadat slänger jag in resten av flaskorna i frysen. Kanske inte det mest knivskarpa eller superrena av Champagner men ett mycket solitt hantverk och en klar kandidat till huschampagne. (88)
/Erik
p.s Dylika frostexperiment rekommenderas inte till den med svaga nerver och/eller en mer dyrbar samling. Frostvakt är satt på inköpslistan.

7 kommentarer:

  1. Jag skrattar försynt av den välskrivna beskrivningen, men minns själv med fasa när insikten landade hur ett vindsförråd påverkas av gassande sol på plåttak. En svettig förmiddag fick samtliga viner evakueras ned till det sporadiska källarutrymmet. Såväl vinet som jag själv åldrades nog i tiodubbel fart den dagen.

    SvaraRadera
  2. En gammal halvflaska Sauternes glömdes i ett förråd i början av 90-talet (tror det var en 82:a av en mindre känd producent), i ett oisolerat soldattorp i norra Götaland. Vinet återfanns av en slump ca 10 år senare. Det samtalas fortfarande om denna flaskan som om det vore en 100-poängare på parkerskalan. Vi misstänker att denna flaska både upplevt -20 och +40 grader i omgångar...

    SvaraRadera
  3. Fin historia anonym! Jag misstänker också att mångas farhågor om små temperaturskiftningar hit eller dit ofta är grovt överdrivna och att viner ofta är betydligt mer robusta än vad man tror. Vill minnas att någon i bloggosfären gjort ett jämförande försök där en flaska sänktes ned i en sjö och en lades i garderob, någon läsare som känner igen?
    /Erik

    SvaraRadera
  4. Den låga alkoholen i en flaska Moselvin uppvägs sannolikt av den desto större sockerhalten, så jag tror att de klarar kyla i lika mån. Champagne klarar definitivt några miusgrader tack vare övertrycket, men när den väl fryser så "sprängs" flaskan, så glöm inte champagnen på snabbkylning i frysen;-)

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Bra att veta om Mosel vinerna (och andra söta)!
    Har hört detta om Champagne också, fast i en lie annorlunda version vilken säger att om en flaska med ett högt inre tryck förvaras i minusgrader och sedan öppnas så fryser hela innehållet omedelbart. En fysiker får gärna komma in och förklara detta..

    SvaraRadera
  6. E! Verkligen en träffande och rörande beskrivning. Det är verkligen ömma känslor och oroliga tankar de små källarliven väcker i stunder som dessa. Att inte få vara där, värma dem i sin famn, måna om dem... Hur kallt är det på Tjörn? På Bjärehalvön verkar det vara -10 just nu, men å andra sidan sol som värmer upp lite grann.
    Ändå ganska trösterika historier om flaskor siom varit med om både det ena o det andra. Det är bara att hålla tummarna, be en bön till de eventuella högre makter man brukar vända sig till i krissituationer och trösta sig med att den globala uppvärmningen inte tagit över helt

    SvaraRadera
  7. Hej Jörgen!
    Jag tror att det var runt -8C när vi kom upp till Tjörn och då var det som sagt runt nollan i källaren som ligger halvt under jord med en yttervägg mot nord och tre inåt källaren. Ett litet element och en bättre dörr, både mot värme och kyla, får bli investeringar i vår.
    Men i slutändad tror jag som sagt att vinerna är tåligare än vad man tror, framförallt mot kyla.
    /Erik

    SvaraRadera