fredag 13 mars 2009

2005 Saint-Benoit Grande Garde Châteauneuf-du-Pape


Frysen räddar trötta fredagssjälar med en förpackning Boeuf Bourguignon. Tre timmars långkok då blir 15 minuters snabbmat ikväll. För att spä på enkelheten dricker vi Systembolagets billigaste Châteauneuf-du-Pape, som nu bytt årgång till lovordade 2005.

2005 Saint-Benoit Grande Garde består av 68% Grenache, 22% Syrah och 10% Mourvèdre och är ljust rubinröd till färgen. Doften är inledningsvis frisk, med vilda hallon och en gnutta viol. Vidare visar sig övermogna körsbär, löv från trädgårdens bärbuskar och en len smörkniv av eneträ. En idag blyg spelare i det röda laget som visar upp trevliga sidor utan att bjuda på det extraordinära.

Vi smakar och serveras en saftig känsla i en tämligen slank kropp med vänligt inställda tanniner. Något kylt hade detta säkert fungerat en sommarkväll i linneskjorta. En viss kryddig bitterhet kan skönjas i avslutet, men i övrigt slår syrorna och den acceptabla längden fast att detta är rätt så trevligt i sen enkelhet.

Årgången fortsätter att imponera och detta får gärna avleda uppmärksamheten i väntan på att andra exemplar ligger till sig i hyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar