söndag 8 mars 2009

Foliekväll med GAÖ


Att komma hem från jobbet med en gratis rådjursstek är väl lika ovanligt som att en kärnfamiljsfundamentalist skiljer sig. Men ibland överträffas oddsen. Övriga amatörönologer bjuds in, en risotto kokas ihop, steken får passera 60-gradersstrecket och ett knippe medhavda viner provas blint.

Den inledande apéritifen är ljust gyllengult. I näsan får vi honung, sockerlag, röda äpplen,mogna päron, talkad cykelslang och lite mineraler. Doften är blyg men skvallrar högljutt om att det är riesling i glasen. Smaken är ganska fyllig, präglas av en påtaglig sötma och avrundas med en liten bitterhet. Syrorna finns där, men det krävs låg temperatur och lite god vilja för att hitta dem. Druvan är det inget snack om, men viss oenighet uppstår om ålder och ursprung.

1994 Schwaab-Kiebel Erdener Treppchen Riesling Auslese (Germany, Mosel Saar Ruwer)

Kanske inte ett vin som skrapar ihop de högsta poängerna, men församlingen enas om att detta ändå är tillfredställande för styvt hundra kronor. Billig, mogen, auslese – välkommen sommar!


Vin nummer 1 är medeltät röd och ger ett ungdomligt intryck med svagt blåa toner. Doften är lite brokig med örter, nypon, sötlakrits och härsket smör. Bären är kluriga att ringa in och tillhör varken den röda eller den mörka kategorin. Definitionen får bli mörkröda – mogna röda vinbär och söta körsbär. Den medelfylliga smaken har en viss örtbitterhet, upplevs som mjuk inledningsvis för att i slutet trycka till med alkoholhetta och korta men trevliga tanniner. Den undertryckta frukten tillåts inte riktigt ta plats och ordet volatil får representera den övergripande känslan. Till maten blir dock tongångarna mer smickrande och bitarna faller bättre på plats. Kan detta vara Garnacha från Campo de Borja?

2006 Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape Cuvée Tradition (France, Rhône, Southern Rhône, Châteauneuf-du-Pape)

75% grenache, 10% syrah, 10% mourvèdre och 5% cinsault. Rätt druva, fel land. Detta skiljde sig rejält från nollfemman som gav ett slankare och elegantare intryck. Och även om denna årgång (med mjukare tanniner och lägre syror) pekar på tidigare konsumtion, kan ett par år i källaren säkert fila till vissa ojämnheter.


Vin nummer 2 är något ljusare än föregående exemplar och skiftar mer åt det blodröda hålet. Doften domineras av rått kött, grillkol, försynta mörka bär och efterhand även köttbuljong och rumsvarm mandelmassa. I munnen bjuds det på en kvistig känsla med pulvriga tanniner bra syror. Tämligen finlemmad historia det här med en tilltalande balans. Även detta vin lyfter med maten och vinner omröstningen till kvällens bästa vin…

2002 Dingać Vrhunsko Vino Vinogorje Peljesac (Croatia, Dalmatian Coast, Pelješac)

Hoppsan, Fred lämnar trygga vatten och bjuder på ett privatimporterat Kroatiskt vin. Svårspikat men gott! Inte mycket information att hitta, men vinet verkar härröra från halvön Peljesac, norr om Dubrovnik och gjort på Plavac mali, en korsning av Zinfandel och Dobričić. Vi tackar för geografilektionen och lämnar in diverse fördomar för rejäl korrigering.


Vin nummer 3 är kvällens ljusaste vin, med en något transparent blodröd färg. Inledningsvis tar doften oss direkt till sommarkvällens grill med generös användning av hickoryglaze. Vidare får vi mogna jordgubbar, stall och ett träffsäkert spår av nybilsdoft. Riktigt trevligt! Smaken är medelfyllig och ganska frisk med obefintliga tanniner i en stil med många epitet - saftig, inställsam eller läskande god – beroende på subjektiva preferenser. Med tiden blir dock vinet snipigare för att i sista glaset spela rollen som tranbärsjuice. Tysk pinot noir? Nej. Europa? Nej. Blekaste aning? Nej.

2001 Chateau Musar (Lebanon, Bekaa Valley)

Libanons (vin)stolthet med varierande fördelning av cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Och vi kan bocka av ännu ett testat vinland. Vädergudarna bjöd 2001 Serge Hochar på mycket värme och rekordtidig skörd, vilket kanske förklarar den avrundade men kortlivade smaken.


Med en tid att passa fick de diskussioner som annars hade kunnat pågå hela natten avbrytas. Tänk att vinvärlden är mer komplicerad är ny och gammal värld…
Ett särskild stort tack riktas till Manne som skjutit och skänkt det fantastiska köttet!

2 kommentarer:

 1. I sanning ett stort tack till Manne för förtklassig bösshantering! En mycket trevlig, och inte minst lärorik, provning. Auf wiedersehn folieprovning.
  /E

  SvaraRadera
 2. Underbart god mat. Man kunde känna varje steg från de Kobergska skogarna i munnen.
  Att det bjöds trevligt umgänge med dryck, anses numera som självklart.
  Hoppas på snart återseende.

  SvaraRadera