tisdag 3 mars 2009

Lördagsviner


2004 Haut-Carles är blåröd till färgen och får tillbringa timmarna två i karaff innan servering. Ur glaset kommer stalliga toner med mörk sötfrukt. Plommon, björnbär, körsbär – kryddat med vit- och svartpeppar. En ogenerad fatbehandling gör sig också påmind. I munnen konstateras det snabbt att vi inte har att göra med en lättsam och slank claret. Nej, här är det kraft som gäller. Pondus, kaxig frukt och ett något kärvt avslut. Visst får man brottas lite, men stilen uppskattas. Med tiden döljs faten och vinet slappnar av något, till en mer komfortabel stil. Intressant vin som gärna testas igen om ett par år.2004 Künstler Reichestal Spätburgunder "R" har E hövligt tagit med sig. Vinet är transparent rostrött till färgen. Doften är fräsch med kartiga röda vinbär, omogna jordgubbar, svartvinbärsblad och lite stall. Allt omfamnat av en trevlig mineralitet. I munnen är vinet medelfylligt med en finlemmad kropp. Syrorna bidrar till en saftig känsla och efterhand tillkommer en mintig karaktär som E ger en talande beskrivningen – som att slicka på metall. Vi gillar den strikta stilen och konstaterar att Künstler även behärskar den röda sidan.2006 La Spinetta Ca’ di Pian är rikt röd med en tydlig purpurton. Doften präglas primärt av söta körsbär, lite kött och på toppen en vanilj. Efterhand adderas röda vinbär och violpastill. Ett varmt intryck, utan att trilla över i hetta och sötsliskighet. Om doften inte riktigt förförde oss faller vi pladask för smaken. I munnen är vinet härligt läskande med en fyllig fruktsötma. Vaniljen är påtaglig även här och smeker gommen, samtidigt som de ungdomliga syrorna balanserar upplevelsen. Denna barbera är helt klart njutbar idag och ni som hann slå till i februari gratuleras. Vi andra gläds med er…

2 kommentarer:

  1. Bra sammanfattat! Men jag undrar om jag verkligen fick åtnjuta prissänkningen av Kunstlern som syns på SB's hemsida..?

    SvaraRadera
  2. Bra är väl tveksamt, men kort och korrekt blev det...

    Sänkningen kom i början på veckan och har inget att göra med Amatörönologernas omdömen. Ledsen att du fick betala ordinarie pris. Rea även på den fina 06 Hochheimer Hölle Riesling trocken EG. GAÖs inverkan mer osäkert i det fallet.

    SvaraRadera