tisdag 17 mars 2009

2006 Josetta Saffirio Langhe Nebbiolo



Orimligt mycket att göra på jobbet, ingen arbetsro hemma och två timmars pendling till kontoret blir alla fullgoda skäl till att spendera en jobbhelg på Tjörn. Med båten fortfarande på land grusas planerna på egenlandad hummer och reservplanen på en långkokt ragu med gnocchi sätts i verket. Under fyra timmars simultant matrisalgebraplåga och grytputtrande får kvällens vin luftas. Direkt ur den källarsvala flaskan är det en blyg bukett som smyger fram. Diskreta toner av viol och grusväg lovar dock gott. När böckerna läggs åt sidan och gnocchin kastas i grytan har buketten blommat ut och nog gör merlotdelen sig påmind med en diskret sötfruktighet. På det stora hela är det dock urtypisk, om än modernistisk, nebbiolo med rosor violpastiller och efter ytterligare en stund, ljuva tryffeltoner! En underbar matchning till ragu förstås men inte oävet på egen hand heller om man inte backar för lite nebbioloungdom på glid. Köpt på plats i somras och brukar mig veterligen inte dyka upp på bolaget men påtryckningar på importören kanske kan ändra på det.
/E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar