söndag 22 mars 2009

2001 Tahbilk Shiraz


Vi bakar pizza med skogschampinjoner, bacon och bocconcini. Och toppar med lite mjuka vokaler i form av E och Y. Säkra kort så långt. Vinet däremot tar oss till en för oss outforskad terräng. Mogen Aussie-Shiraz.

2001 Tahbilk Shiraz är i det närmaste tegelröd till färgen. Ur glaset kommer en härligt bärig doft av björnbär, jordgubbar och plommon, som trots sin rikedom lyckas hålla sig borta från syltfällan. Med tiden flyttas paletten åt klockrent långkok - koncentrerad köttbuljong och tomatpuré!

Smaken är medelfyllig, följsamt slank med generös frukt. Det hela är bra strukturerat, med syror som efter åtta år fortfarande skapar balans. Och på det ett rejält avslut med lite alkoholvärme och kärnbitterhet, som en liten fotnot att detta minsann inte är tillslätad nyavärldensaft. Välgjort, charmerande och riktigt gott!

Ett telefonsamtal och 120 kronor är tydligen allt som behövs för att beställningssortimentet skall skänka god, drickfärdig Shiraz från andra sidan jordklotet. Och även om lagersaldot nog inte överlever sommaren, har vinet säkert en intressant framtid till mötes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar