onsdag 2 december 2009

Rhonad på konfekten


Den virtuella torkan avspeglar på intet sätt amatörönologernas reala vinkonsumtion. Hösten har bjudit på många goda flaskor, men sällan har en uppställning sett så lockande ut som ikväll. När systemet, assisterade, av sveriges piggaste importör bjuder ut hundrapoängare till reapriser är vi inte sena att haka på. Peer gör en djupdykning i källaren efter lämplig matchning med fruktslampighet, södra Rhone och 2007 som ledstjärnor. Han är således den som får åka halvblint, Erik på trekvarten och övriga amatörer famlar fullständigt i mörkret. Men först ; en gomrensare!

Vin 0

I glaset bjuds en blek mässingsfärg med ett diskret porlande. Doften bjuder på kärleksfullt hemkokat äpplemos, med några kart islängda för karaktären. Citrusfamiljen representeras av en lime-grape korsning som väcker intresse. En släng av den blommiga honungssleven är också med i spelet.
Munkänslan är krämig och intensivt fruktig med höga syror som för tankarna till både äpplevicks och det sura hockeypulvret. Med lite tid kommer gummi och lite vår sjösten fram i doften. Dock dör moussen av förhållandevis snabbbt.
Gissningarna går åt ganska ung Chardonnaydominerad Champagne utan årgångsbeteckning. E tycker att det borde finnas en del Meunier i detta.

1998 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francais

En trevlig sällskapschampagne som ännu inte nått mognad. Kanske inte helt lever upp till priset men prestigeskumpa på halvflaska är oerhört trevligt. Finns i skrivande stund kvar flaskor i Malmö.

Med rensade gommar och svultna magar kastar vi oss nu över kvällens huvudbegivenhet.

Vin 1
Ljust blålila, medeltransparent. Möjligen en liten röd antydan. Bjuder upp till dans med en massiv frukt ur glaset, och då ur den mörkare delen av skalan. Tillkommer gör färsk svett, läder, färska hackade örter och några tomatkvistar. Utanpå ,eller över, detta ligger ett rejält täcke av kirsch.
I munnen infrias förväntningarna som doften gett om massiv, silkig frukt. Här finns även en pikant beska som det råder delade meningar om och förstås en rejäl dos alkoholvärme. Ett visst konsensus tycks råda om att det är på gränsen till vad nebbioloskolade pojkar tål. Balansen och syrorna finns där inte riktigt i dagsläget men så är detta också ett barnarov i den högre skolan.

2007 Mas de Boislauzon Cuvée du Quet

Robert Parker tryckte till med 100 pinnar och endast de med vassa armbågar fick del av den hårda tilldelningen vid tisdagens nyhetssläpp. Tvärslut på fem röda. Kvällens panel är inte helt enig, men ingen är beredd att sträcka sig till tresiffriga höjder. Endast Grenache och Mourvedre i detta vin.


Vin 2
Samma skola som i första glaset, men om ettan var den stöddiga clownen som hörs och syns är tvåan den tyste James Dean-kopian längst bak i klassen. Mörkt blålila och tätt i glaset. Ett intressant doftspektra med grus, mörkt frukt, rökt korv och säckvis med torkade örter. Elegant, och för den som inte vet bättre kan man lätt hamna några distrikt österut.
Ljuvlig munkänsla där sexig frukt möter pefekt avvägda syror i en lysande harmoni, så här ska det se ut! Finslipade tanniner adderar till en struktur som räcker riktigt långt på vilken årsbästalista som helst. Konsensus om storhet kring bordet.

2007 Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape


Parker "snålade" med 94-95 pinnar till Janasses standardcuvée. Firman gör även en Vielles Vignes som enligt uppgift skall vara något utöver det vanliga. P har köpt i Paris för det i sammanhanget mycket låga 300 kr. Ingen svensk importör.


Vin 3

För att fortsätta på den något krystade skolanalogin så har vi nu definitivt kommit till obs-klassen. Utseendet påminner om de föregående kombattanterna men doften spelar andra ackord. Terpentin, linoljefärg och våt papp i mängder. Smaken är helt platt utan vare sig frukt eller syror. Näsor sticks djupt i karaffer och visst anas en ljuv hallonfrukt någonstans långt där nere, men P får något djupt sorgset i blicken när det går upp för honom vilken flaska det är som dött den tragiska korkdöden. Synd på så rara ärtor.

2007 Domaine la Barroche Pure

Ahhh! En mycket emotsedd provning blev till sand. Människor har blivit skruvkorstalibaner för långt mindre. Monetär ersättning fås förhoppningsvis från SB, men emotionell och framförallt verklig i form av en ny flaska torde bli svårt.



En oerhört trevlig provning med en något bitter eftersmak. Också en nyttig kalibrering av egna smaklökar mot den tjocke advokatens. P skall ha ett stort tack för arrangemang och gästfrihet!

/Erik


9 kommentarer:

  1. Och varför sitter jag och svettas med formuleringar och macrobilder när du redan knåpat ihop ett välskrivet inlägg?

    Sällan har jag varit så kluven efter en provning. En hundrapoängare som infriade en hel del klyschor. Janasse som golvade mig fullständigt. Och tillsist ett antiklimax av rang. Ska jag känns glädje, tacksamhet eller besvikelse?

    Reklamationen mötte f.ö inga hinder på alltid så hjälpsamma Linnégatan.

    SvaraRadera
  2. Verkligen ambivalens i kubik! Mest tacksamhet ändå, även om Quet inte är min påse så är det grymt häftigt. Och Janasse som sagt..quel vin.

    SvaraRadera
  3. Ahh, mina kondoleanser. Trist med korkdefekter. Annars verkar ni haft en härlig kväll, vilka viner! Janasse låter ju underbar, har precis fått hem några flaskor och det låter som man måste prova en snarast. Håller för övrigt med om Quet. Mörk, bullrig, mycket av allt. Rätt atypisk tyckte jag, även om man kan argumentera för att stilen egentligen kanske är ganska typisk för norra delen av Châteauneuf. Absolut ett maffigt vin, men kanske inte helt min stil, och precis som ni begriper jag inte riktigt var 100 poäng kommer ifrån. Jag kan å andra sidan inte se genom väggar som Parker ;-) Det blev ändå några flaskor i tisdags, för visst vill man smaka igen efter lite lagring.

    Boislauzons vanliga châteauneuf lockade annars upp mungiporna tidigare i höstas. Också hyfsat mörk och kirschig i stilen med massor av raketbränsle (>16%), men smakprovet var rätt charmigt. Värd att prova nu när det finns så många flaskor.

    SvaraRadera
  4. Tack för kondoleanserna! Jo, lite hoppades man nästan att Quet var lite atypisk, även om min egen bristande erfarenhet hindrar mig från att dra de slutsatserna..Standardcuvéen måste definitivt provas, kanske ihop med en lämplig ersättare för Pure.
    /Erik

    SvaraRadera
  5. Synd på Pure '07, makalöst vin. Den tog endast stryk av Sine Qua Non i AuZones grenache-bash för ett tag sedan, men bortsett från Mästarens alster var den en härlig upplevelse.

    SvaraRadera
  6. Winepunker:
    Strö salt i såren bara! Det är bara att bryta ihop och komma igen..
    Aldrig provat Krankls soppor, men det kanske börjar bli läge, har de svensk representation? Hade ni med något från Bodegas Alto Moncayo i racet?

    SvaraRadera
  7. Dealjer på:
    http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2009/11/10_Grenache_med_AuZone.html

    SvaraRadera
  8. Grymt kul och intressant, dessutom med ett stråk av tragedi som fördjupar dramatiken. Vi var alltså för snåla med 94? Kändes annars som en klockren poängsättning ;-) Det kommer att bli djävulskt svårt att hålla fingrarna borta, men ett sätt att lösa den saken är att dryga ut med 2007 CdR Les Garrigues...

    Är det inte dags att Bristly tar sig an Janasse nu? Mer omedelbart njutbara viner är svårt att komma på, och vi vet ju att Gabriel tycker likadant i den frågan...

    SvaraRadera
  9. Nej då, 94 är nog i rätt härad, men jämfört med Queten kändes det inte lite skevt..Finns Les Garrigues tillgänglig någonstans?
    Janasse känns verkligen om ett klockrent case för Bristly för att uttrycks sig på corporatesvenska.
    /Erik

    SvaraRadera