fredag 3 april 2009

2001 Roagna Langhe Rosso


Ni har säkert hört det förut och visst är det karaktärsfullt. Roagna non cambia. Fyra generationer av fasta principer. Roagna ändrar sig inte. Idag är det åttiotalisten Luca som för traditionerna vidare i spannet mellan Dolcetto och vingårdbetecknad Barolo.
2001 Langhe Rosso hamnar kvalitets- och prismässigt någonstans däremellan.

Importör är serviceförebilden och guldstjärneprenumeranten Bristly, som naturligtvis bjuder på rik information om vinet. Druvorna kommer från unga nebbiolorankor i Castiglione Falletto i Barolo samt från Paglieri i Barbaresco. Traditionalist javisst betyder 40 dagars maceration samt 36 månader lagring på mediumstora franska ekfat. Roagna släpper ogärna sina viner innan de nått njutbar ålder och bjussar därför på två års flasklagring. Hyggligt för oss med ung vinkällare.

Pop n’ pour. I glaset är vinet halvtransparent blodröd. Inledningsvis är doften något knuten. Lite jäst luftas snabbt bort och fram träder blodapelsiner som får sällskap av karakteristisk mandelmassa, körsbär och rosor. Efterhand tillkommer vinbär, torkade rosenblad och en miniralitet av krossad sten, någonstans mellan den traditionella grusvägen och makadam.
I munnen är det ren typicitet – sandiga tanniner, kärnbitterhet och tillfredställande syror. Tämligen finlemmat, med en julmustig kryddighet. Riktigt gott i en stil som uppskattas i dessa kvarter. Resterna dricks några dagar senare och ger löften om goda utvecklingsmöjligheter.

Avslutningsvis får det erkännas att en standard-Nebbiolo i det här prissegmentet, som dessutom gynnas av viss mognad, ganska lätt blir hårt granskad. Och visst fanns det aspekter som inledningsvis födde vissa tveksamheter. Men, det är svårt att förneka det trevliga i att dricka välgjord Nebbiolo. Här har Roagna lyckats bra, och i väntan på hans lagringskrävande baroli underhåller vi oss gärna med detta igen.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade skarpt, beställning läggs.
    /E

    SvaraRadera
  2. Ja, dagarna i öppen flaska gjorde verkligen gott. Piras yngre stockar står tydligen för druvorna. Och apropå det har du mejl...

    SvaraRadera