tisdag 20 januari 2009

2004 Hugel Riesling Jubilée


Köket liknar mest ett skelett av den tänkta kroppen och matlagning sker med endast två hjälpmedel; vattenkokare och mikrovågsugn. Suget efter matkrävande riesling är inte mindre för det och vi ställs inför en gastronomisk utmaning som gjord för ett underhållningsprogram på TV4. Fiskbilen blir vår räddning och på tallriken hamnar till sist laxpaj, dito av västerbottensost samt en sallad på räkor och avocado.

Vinet som får oss att tänka utanför lådan har funnits på att-dricka-listan länge. Min lista alltså. Å har redan dragit korken på ett exemplar, en uppskattad tjejkväll i Varberg...


Hugel Riesling Jubilée är ljust gyllengult. Kanske är det de nya halogenlamporna i taket, men det skimrar verkligen förföriskt i glaset. En underbar doft når oss och mungiporna reagerar autonomt i ett fånigt flin. Sjösten, den söta doften av nyplockade citroner, och om man letar, även en liten ton av gummi. Efterhand mandel, torkad ananas och päron. Helt fantastiskt! Minnesanteckning: lansera parfym med doft av torr kvalitetsriesling från Alsace! I munnen är syrorna knivskarpa och det sjunger till rejält i gommen. Persikor, grape och en blyg liten sötma som håller kalaset i styr. Mot slutet tappar vinet lite liv när syrorna försvinner och beskan får mer plats, men detta ter sig inte som ett problem så länge maten är med.

En jämförelse med Trimbachs Cuvée Frédéric Emile är ofrånkomlig och i mitt tycke mäter vinet sig väl i matchen, trots sin ringa ålder och nättare prislapp. Detta dricker vi mer av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar