tisdag 6 januari 2009

2007 Stürz Riesling KabinettTisdagskvällen hade ångkokt lax med tillhörande broccoli och sockerärtor i sitt sköte. Till detta serverades kall yogurtsås med chili och lime, något som i teorin borde vara en bra matchning till en opretentiös halvtorr kabinettriesling.
Kvällens vin är en egen produkt från Enjoy som odlas på branterna i Mittel-Mosel och skördas i oktober varefter det kalljäses och får vila ett par månader på jästfällningen.
I glaset har vinet blekgula toner någonstans mellan citron och halm. Doften direkt ur glast domineras av inlagda frukter som mandariner och ananas. Även Kiwi dyker upp, snarare än de förväntade gråpäronen. Efter en stund öppnar det sig något och angenäma toner av ogräddad kanelbullsdeg dyker upp!
Det omedelbara smakintrycket är sockerlagen från tidigare nämnda inlagda frukter samt en svagt järnig mineralton. Även persika dyker upp. Tyvärr saknas de syror och den ryggrad som behövs för att bära upp den tropiska fruktkorgen och det hela landar i ett ganska blekt helhetsintryck. Till vinets försvar skall det sägas att det funkar helt ok till den asiatiskt inspirerande maten och möter säkert upp den kryddigaste thaimaten din lokale handlare kan erbjuda, men halvtorr riesling kring hundralappen är ett segment med gott om bättre alternativ i mitt tycke. Läs vad andra tycker och om alternativ här.
/E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar