lördag 10 januari 2009

2004 Marchese Antinori Chianti Classico Riserva

Just nu är det enda beviset på vad vi döpt till vecka historiens bästa TV-underhållning. En liten påminnelse om att det faktiskt finns fredagar, att det finns ett liv utanför monteringsanvisningar för FAKTUM. Och att Johan Wester har välsmorda synapser. När vi fortfarande är i Gislaved är han redan framme i Gränna.

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva består av 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon och får tillbringa 14 månader i gamla franska barriques följt av ytterliggare 12 månader på flaska innan försäljning.

En varm doft av körsbär och lite stalltoner kommer ur glaset. Faten gör sig påminda med en mild vaniljton och får sällskap av choklad, mandelmassa och jordgubbsmarmelad. Vi är alltså i den mörka delen av Aladdinlådan, men ikväll är de bästa bitarna redan tagna.
I munnen slås man först av de synnerligen avrundade kanterna, inte de sturska tanniner jag väntat mig. Vinet känns friskt och på det hela taget välkomponerat. Men något saknas. Å väljer beskrivningen opersonligt, och jag saknar också ett karaktärsdrag eller två. Kanske är det faten som tagit för stort utrymme? Eller så är bara preferenserna inställda på juvenila piemontesare som varit den senare tidens konsumtion?
Innan detta blir en sågning får jag flika in att det druckits sämre vin för pengarna, även om Gallinis 91 poäng känns väl generöst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar