tisdag 6 januari 2009

2006 Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo



Efter att ha triumferat med sin barbaresco i nebbiolo-battlet härom veckan känns tiden inne för producentens Langhe nebbiolo. Druvorna hämtas från lite yngre rankor eller från lägen som inte producerar druvkanditater till barbarescon. Vinet jäser i ståltankar och får ligga sex månader i stora ekfat innan buteljering.

Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo får några timmar i karaff och visar upp sig i en skimrande ljusröd kostym. Ur glaset kommer bekanta nyanser av bittermandel, aceton och apelsinskal som nyss skalats av. Även Bassets vingummin av blandade färger dyker upp. I munnen möter vi fina syror och de stabila, om än avmattade, små krigare till sandiga tanniner som gillades så skarpt hos barbarescon. Bittermandeln kommer igen och får sällskap av röda vinbär. Trots den långa luftningen är vinet livligt med en stilsäker elegans som försvarar den något lätta kroppen.

Sista skvätten sparas och stärker några dagar senare tesen om en spännande framtid.

Fler reflektioner här.

3 kommentarer:

 1. Detta är alldeles uppenbart en beställning jag skjutit upp aldeles för länge.. Kooperativ som provningstema snart?
  /E

  SvaraRadera
 2. Finns ingen rimlig anledning att vänta, detta är grejen för dig. Vi får skriva upp kooperativ på den ständigt växande listan...

  SvaraRadera
 3. Om inte annat så bara för den vackra flaskans skull.

  SvaraRadera