fredag 20 februari 2009

2005 Pio Cesare Langhe Nebbiolo


Vi tar sexans spårvagn runt halva stan då det bjuds på köttfärssås hos svågern. Och vad passar väl då bättre än att ta pulsen på Pios förnämliga vardagsnebbiolo?

Medan lagret fyllts på med nollfemmor från resterande Europa, har stora tveksamheter funnits inför det för Italien så knepiga året. Lägg dessutom till nätdiskussioner om stor flaskvariation och försvarstalet om det sena testet är så gott som vattentätt. Med nollfyrorna blev teorier om en sämre andraleverans snabbt en diskurs i vinbloggsvärlden. Med den aktuella årgången pekar däremot rapporterna snarare åt andra hållet – den sämre första sändningen har ersatts av en långt värdigare variant. Ryktet säger att Linnégatan fått in the good stuff, så de får förse oss med kvällens provexemplar.

Ur glaset kommer en lite blyg men fin nebbiolodoft som bjuder på mogna jordgubbar, viss kärnbitterhet och en karakteristisk dammig grusväg. Inga besvärande avvikelser här inte. I munnen bjuds det på trevligt frukt, elegant förpackat med läskande syror. Gott och naturligtvis bästa kompis med köttfärssåsen.
Nedlåtande jämförelser med årgång 04 uteblir - den här gången är vi fullt belåtna med tydligt signerad drickfärdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar