söndag 1 februari 2009

GAÖ blir munskänkarEn delegation av två äntrar Burgårdens konferenscentrum i hopp om att få en droppe av det kunskapshav Munskänkarna besitter. Den inledande kursen består av sju lektioner, varav den första berör vinets historia, framställning och grundläggande vinprovningsteknik. Sex viner provas blint med utgångspunkterna provningsteknik och urskiljning av kvalitetsdifferanser.


Vin 1
Trevlig, fyllig doft av tropiska frukter och honung. Oj, i munnen en helt annan karaktär än väntat. Visst, ganska fyllig och oljig känsla, men låga syror och en ganska fadd totalupplevelse. Viss beska finns också. Knappt godkänt.
Doftmässigt var en spätlese närmast till hands, men efter smakprovet är vi rejält förvirrade. Mogen Chenin blanc från Loire? Eller är det möjligen en Gewürtz (som vi har begränsad erfarenhet av)?

Facit: 2007 Gewurtztraminer Réserve Hennÿ

Aha… Prickarna försvinner och vi hamnar i Alsace. Med facit i hand hittar vi det schampo som borde givit oss de avgörande ledtrådarna. Men, teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet är två olika saker. Varken jag eller E köper nog detta igen.Vin 2
Tät, röd färg utan mognadstoner. Ekfaten och vaniljtonerna ger en lite billig känsla. Tycker mig hitta svarta vinbär, körsbär och trä av någon sort (ceder?). Bra, men korta tanniner, som med en viss syra skapar en okej balans. Körsbär och kanske också eukalyptus. Är det Cabbe i glaset? Från nya världen?

Facit: 2005 Zenato Ripassa Valpolicella classico

Hoppsan! Cabben var tydligen en Corvina. Många kilo lättare än exempelvis Allegrinis La Grola. Vi blev rejält fintade av detta vin som trots sin balans inte riktigt lever upp till priset (174 kr). Vi passar nog.Vin 3
Tämligen ljus gyllenfärg. Härlig doft av honung, tropiska frukter, mogna päron och långt därinne lite petroleumtoner. I munnen möts vi av knivvassa syror med lite kiwikänsla i gommen. Röda äpplen i sockerlag sjunger lovsong i munnen. Väldigt bra! Solklar Riesling av bättre kvalitet. Mosel?

Facit: 2006 Franz Künstler Hochheimer Hölle Riesling trocken Erstes Gewächs

Svaret blev Rheingau och Mr Künstler imponerar åter. Kvällens i särklass bästa vin. Med tanke på senaste posten borde jag kanske spikat detta, inte minst med fotostatkopiorna till noteringar. Detta kostar hundralappen mer, men levererar även därefter. Nu väntar vi otåligt på nollsjuorna…Vin 4
Ofärgat. Doften påminner om parfymerad päronsoda toppad med rosenvatten. I munnen får detta rosenvatten sällskap av tvål och socker. Smaken hänger kvar som en otäck munblåsa. Kan mycket väl vara det äckligaste vin jag någonsin druckit.

Facit: Husets Vita

En eloge till producenten (som inte ens vill tillkännages på systembolagets hemsida) som lyckats skapa något så hemskt av druvmust.Vin 5
Ganska tät rödfärg med lila inslag. Kött, rökta charkvaror, blod, våt sten och vissa bevis på fatlagring. I munnen uppvisas en fin balans och ett ganska slankt helhetsintryck. Bra!

Facit: 2006 Delas Crozes-Hermitage Les Launes

Syrah från norra Rhône... På papperet solklart, men återigen blir vi påminda om skillnaden på teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet. Vi gillar stilen och jag gläds åt de nollfemmor jag la ner i källaren innan årgångsbytet. Vi ses snart igen.Vin 6
Näsan landar i en välfylld godisskål. Skumbananer, hallonbåtar och andra godsaker. Skolboksexempel på Gamay! I munnen upplevs en viss krydda i den lätta men ändå välskapta kroppen. Beaujolais utan tvekan, kanske även vingårdsklassad? Morgon?

Facit: 2007 Chatelle Coteaux du Languedoc

??? Kvällens säkraste spik blåste oss rejält. Det är alltså Carignan, grenache och cinsaut vi har i glaset, inte Gamay från den där skolboken som bevisligen behöver lite uppdateringar.Ödmjuka och revanschlystna lämnar vi Burgården, redan ivriga inför nästa lektion. Stort tack till Claes Andersson som inledde denna resa!

3 kommentarer:

 1. God avrapportering av en mycket trevlig kväll! Är det inte tisdag snart?
  /E

  SvaraRadera
 2. Fy vad trevligt det låter.
  Varje tidag?

  SvaraRadera
 3. Sex kvar, alla utom "sportlovet".
  /E

  SvaraRadera