måndag 20 april 2009

2005 Dutton Goldfield Chardonnay


Med barnsång bildandes en massiv ljudbild till bakgrund förmedlar systern smarrigt vardagsrecept. Kycklingen bryns hastigt, en smet av Dijonsenap, dragon, persilja och vitlök agerar täcke till filéerna och allt får sedan tillbringa dryga kvarten i ugn. De franska vibbarna till trots dricker vi Chardonnay från Steve Dutton och Dan Goldfield i Russian River Valley - Sonoma County, Kalifornien, USA.

2005 Dutton Ranch Chardonnay är ett vackert skimrande gyllengult vin. De inledande gräsiga tonerna flyr snabbt och ersätts av en avrundad citrusbitterhet i form av de syltade apelsinskalen på mammas ambrosiakaka. Och majskorn med smält smör. Och lite nötter. Med smält smör. Doften är inledningsvis något mättad, men tid och luft nyanserar och förfinar ingredienserna. På papperet kanske vulgärt, i verkligheten riktigt förförande. Lägg då därtill att det i noteringarna står ”ännu bättre i munnen”. Jo, vällusten ökar faktiskt när vi smakar. Här råder en fin balans mellan frukt, syra och fat. Fylligt och väloljat, men torrt och citrusberikat. Någonstans halvvägs skjuter smaken ifrån till ett ganska långt avslut där en liten kryddighet sätter punkt. En tyst fundering om det kanske var ännu piggare för ett år sedan glöms snart då vinet smakar ännu bättre efter ett dygn i öppnad flaska.

Reflektioner som görs är att tvivlande åsikter om generös fatbehandling, malolaktisk jäsning eller till och med amerikansk chardonnay snabbt kan överbevisas med den faktiska produkten. Med andra ord får man gärna fläska på med smöret, bara det smakar såhär bra. 30% REA på kvarvarande flaskor och rekommendationer känns överflödiga.

Utförliga beskrivningar finns här, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar