söndag 5 april 2009

Björns Bar och Krugpremiär


Då stipendiegudarna lett alldeles särskilt mycket den senaste tiden beslutades det att någon form av firande var på sin plats. T&A är inresta för hotellweekend i Göteborg och har bokat bord på nystjärnade Kock&Vin för kvällen. Jag föreslår att fördrink och firande äger rum i krogens beprövade backficka Björns Bar, och här har vi så trevligt att borden hos storebror snart avbokas!
Björns Bar bjuder på trånga men inbjudande källarlokaler där förrummet domineras av en bar, vars glasdisk avslöjar ett digert ostutbud och som inhyser en smärre armé av både kockar och servispersonal. Matsedeln bjuder först och främst på tilltugg men som kombinerade kan bli riktigt trevliga måltider.
Med siktet inställd på Champagne börjar bläddrandet i den digra listan. T har sökt med ljus och lykta efter en Grand Année 1996 på krogar land och rike runt, men kammar noll även här. Som tröst tar vi ett enhälligt beslut på att firma Krug ska få stå för bubblet. Premiär för mig, kärt återseende för T&A. En bricka med Mycket gott beställs och visar sig bjuda på klassiker som ankleverterrin, löjromstoast, tryffelsalami, pecorino sardo och lufttorkat vildandsbröst. Alls inte oävna tillbehör till en matig skumpa.
Kvällens vin ger till en början ett nästan endimensionellt intryck av vit Albatryffel! Lite snurr och luft ger dock mer i form av rostat bröd, svamp, röda äpplen och fatiga smörkolatoner. Allt är mycket balanserat och tämligen olikt det mesta andra i Champagneväg. I munnen slås man av en massiv fyllighet som pushas på av en stor och krämig mousse. De friska syrorna blir nästan förvånande i kombination med de jordnära tonerna. Låång smak. Matchar hela brickan på ett förträffligt sätt, kanske allra mest tryffelsalamin som tar slut alldeles för fort. Man kan så klart diskutera prisvärdhet och hur mycket man betalar för etiketten ad nauseam, men det gör inte saknaden mindre när sista droppen lämnar glaset.
Efter detta monster är det sannerligen inte lätt att gå vidare på menyn men faktum är att till de franska Fine de Clairer som beställs härnäst så känns huset Palmers standardcuvée som en uppfriskande omväxling och gomrensare! Sammanfattningsvis en mycket trevlig kväll som ger mersmak inför sommarens Champagneresa. Ett besök på Björns bar rekommenderas varmt till er som ej varit där.
/E

ps. Kvällen gjorde inte avundsjukan på denna provning mindre.

1 kommentar:

  1. Den muntliga redovisningen i all ära, men detta skapade ju ett fysiskt begär. Ta mig dit nån gång...

    SvaraRadera