måndag 6 april 2009

2007 Olivier Leflaive Les Sétilles


Vare sig det handlar om att hitta i Änggårdsbergen eller att komma ihåg vad bröderna Baldwin heter. Alla kartor har sina vita fläckar. Peer känner till såväl Alec, Daniel, William, Stephen och hittar numera även till Trinde mosse, men behöver betydligt mer orientering bland Bourgognes vita viner. Jadots baschardonnay är bekant vid det här laget, nu är det dags att jobba sig uppåt i systemets standardsortiment.

2007 Oliver Leflaive Les Sétilles är synnerligen transparent med ett gulgrönt skimmer. Brödiga toner inleder doftpaletten, följt av tavelkrita, citrusskal och en bukett blomster. Med tiden framträder, växer och övertar nästan det rumsvarma smöret scenen från den friska inledningen.

Smaken är halvfyllig, torr men med en fruktsötma som rundar intrycken. Citrussyror stöttar, och tar med ökat självförtroende över allt mer. Till de fyllda kycklingfiléerna strukturerar saker och ting till sig, med en trevlig kryddighet som bonus.

Olivier Leflaive var tidigare renodlad négociant, men har på senare år köpt totalt tolv hektar mark i olika appellationer. Druvorna till Les Sétilles hämtas i såväl Puligny-Montrachet (60%) som Meursault (40%), från syd- till sydöstlägen nere på platten där jordmånen består av kalkrik lera. Dessa ligger dock utanför byappellationerna, vilket gör att vinet får beteckningen Bourgogne Blanc. 30% av druvmusten jäser på rostfria tankar och 70% på ekfat varav 10-20% är nya. Sätt en syntetkork i flaskan och där har vi vad man får för 139 kronor i Côte de Beaune. Ett välgjort instegsvin för fortsatta studier.

1 kommentar:

  1. Spännande, min orintering är i det närmaste identisk. Både gällande Baldwinbröder, Änggårdsbergen och basbourgogne (borde haft en alliteration istället för änggårdsbergen..) Rumsvarmt smör är ju alltid något av en varningsklocka när jag ska dricka torrt o vitt men vill man bli en Burghound så är det väl den medicinen man får svälja..

    SvaraRadera